Transzferár nyilvántartás minta?

Transzferár nyilvántartás minta

A transzferár nyilvántartásoknak többféle típusa létezik, attól függően, hogy milyen ügyletre vagy ügyletekre szeretnénk azokat elkészíteni.
Az egyes típusokat a Transzferár Rendeletből (22/2009. (X. 16.). Pénzügyminisztériumi Rendelet) ismerhetjük meg.
Milyen nyilvántartások léteznek?

1. Egyszerűsített nyilvántartás
Egyszerűsített transzferár nyilvántartásokat utoljára a 2011. évről lehet készíteni. Fő ismérve ennek a típusnak, hogy elsősorban adat jellegű információkat tartalmaz, és a szokásos piaci ár alátámasztását nem kell részletezni benne. Készítésének feltétele: a szerződés alapján történő teljesítések értéke áfa nélkül számított szokásos piaci áron az 50 millió forintot nem haladja meg a szerződés megkötésétől az adóév utolsó napjáig terjedő időszakban.

2. Alacsony hozzáadott értékű, csoporton belüli szolgáltatások nyilvántartása
Az alacsony hozzáadott értékű, csoporton belüli szolgáltatások nyilvántartása váltja fel 2012-től az egyszerűsített transzferár dokumentációkat. Az alacsony hozzáadott értékű csoporton belüli szolgáltatások gyakorlatilag:

  • alacsony kockázattal járó,
  • rutinjellegű szolgáltatások, amelyek
  • a nyújtó fél sem főtevékenységként nyújt, és az igénybe vevő fél fő üzleti tevékenységéhez sem kapcsolódik közvetlenül, és
  • a nyújtott illetve igénybe vett szolgáltatások szokásos piaci áron a 150 millió Ft-ot nem haladják meg, valamint
  • az igénybe vevő számára gazdasági vagy üzleti értékkel bír.

Erről a típusról bővebben még itt tájékozódhat.

3. Önálló nyilvántartás
Önálló transzferár nyilvántartás készítendő azokról az ügyletekről, amelyekre nem készíthető az előző két csoport szerinti dokumentáció. Tartalma igen sokrétű, adat jellegű információkat is tartalmaz, valamint nagy mennyiségű egyedi szöveges alátámasztásokat kell benne kidolgozni. Természetesen itt már a szokásos piaci ár levezetését és a módszert is alaposan be kell mutatnunk.

4. Közös nyilvántartás
Közös nyilvántartást gyakorlatilag az új PM Rendelet (ld. fenn) hatályba lépésétől, azaz 2010-től kezdődő üzleti évekre lehet először készíteni. Két részből áll:
a)    fődokumentum
b)    specifikus nyilvántartások.
Amennyiben a kapcsolt vállalkozások összefognak, és közösen szeretnének eleget tenni a nyilvántartási kötelezettségeknek, érdemes megfontolni e típusnak az alkalmazását. A fődokumentum a vállalatcsoport valamennyi, az Európai Unió valamely tagállamában illetőséggel rendelkező (a továbbiakban: EU-n belüli) tagjára vonatkozó közös, szabványosított információkat tartalmazza, a specifikus nyilvántartás(ok) pedig az adózó és kapcsolt vállalkozása(i) szerződésé(ei)t mutatja be.

Hasznosak-e a minták?
A nyilvántartásokra természetesen minták is készíthetőek a transzferárazási feladatok hatékonyságának növelése érdekében. Azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy a minták csak sablonokat jelentenek, azokat mindenképpen az egyedi igényeknek megfelelően szükséges átalakítani. Fontos azt is leellenőrizni, hogy az adott ügyletre valóban alkalmazható-e a kiválasztott minta, és tényleg minden kötelezően szükséges adatot tartalmaz-e.

Önnek mi a véleménye?
Hasznos dolognak tartja a transzferár nyilvántartás mintákat?
Miben tudná segíteni munkáját?
Melyik típusú nyilvántartás minta lenne a leghasznosabb az Ön számára?
Milyen kérdései merültek fel esetleg eddig mintákkal kapcsolatban?
Milyen segítségre lenne leginkább szüksége a transzferárazás területén?

Kíváncsiak vagyunk véleményére, írja meg nekünk, hogy a legjobban tudjuk Önt segíteni!

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről