Veszteséges vállalkozások kockázatai

Veszteséges kapcsolt vállalkozások

Becslések szerint a magyar cégek elhatárolt vesztesége több ezer milliárd forintra rúghat.
Az Ön vállalkozása is veszteségesen működik akár már évek óta? Ez kiemelt kockázati tényezőt jelenthet egy adóellenőrzés során, főleg, ha kapcsolt vállalkozásokkal is üzletel.

A veszteségesség önmagában nem összeegyeztethetetlen a szokásos piaci ár elvével. Azonban kizárólag olyan veszteség fogadható el, amely a vizsgált cég funkcióiból és kockázataiból ered – kapcsolt vállalkozási viszonyból eredő nem!

Mire alapozhat az Adóhatóság egy transzferár vizsgálat során?

OECD Irányelvek 1.70-1.72. pont: A transzferárazási kérdések különös alapossággal történő vizsgálatát válthatja ki, ha egy kapcsolt vállalkozás következetesen mindig veszteséget realizál, miközben a vállalatcsoport összességében nyereséges. (…) Egy független vállalkozás nem hajlandó a végtelenségig folytatódó veszteséget elviselni. Egy független vállalkozás, amely ismétlődő veszteségeket tapasztal, idővel megszüntetné az adott üzlet ilyen feltételek mellett való folytatását. Ezzel szemben egy veszteséget realizáló kapcsolt vállalkozás folytathatja mőködését, ha az üzlet a csoport egészének előnyös. Valamennyi, kapcsolt vállalkozások közötti ügylet tekintetében fennáll a szokásos piaci ár alkalmazásának követelménye (tehát megsértése adókülönbözet megállapítását eredményezheti).

Mire kell felkészülnünk?

1. A transzferár nyilvántartás készítésére nem kötelezett társaságok esetében a szokásos piaci árelvnek való megfelelés „vélelmezett”, azt az adózónak külön igazolnia nem kell. Ezt a „vélelmet” kell megdöntenie az adóhatóságnak, és egyúttal meg kell határoznia a szokásos piaci árat.

2. A transzferár nyilvántartás készítésére kötelezettnél a megfelelő nyilvántartás elkészítésével száll át a bizonyítási kötelezettség az adóhatóságra(!). Nyilvántartás hiányában vagy helytelen ármeghatározás esetén a szokásos piaci árat/ártartományt az adóhatóságnak kell meghatároznia – az adózó ellenbizonyítással élhet, de annak sikertelensége az adózó terhére esik.

A hosszadalmas eljárási és bizonyítási procedúrák elkerülése és a kockázatok csökkentése érdekében mindenképpen javaslom a nyilvántartás készítésére nem kötelezett vállalkozások számára is egy transzferár politika elkészítését, mely alátámasztja az egymás közötti árazási módszert és technikát.

Háttérinformációk forrása: NAV

Segíthetünk felkészülni? Keressen minket!

 

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről