Transzferár nyilvántartás határidői

Transzferár nyilvántartás határidői

Milyen határidőkre kell figyelnünk a transzferár nyilvántartások esetében?
Sokan úgy gondolják, hogy egy határidő van: mégpedig az adott évi dokumentációkat el kell készíteni a következő év május 31-ig. Márpedig ez ebben a formában nem feltétlenül igaz. Lehet, hogy már hamarabb kérhetik!

Hogyan lehetséges ez? És miért kiemelt jelentőségű nap minden vállalkozó számára a december 31-e?

Általánosságban mindenhol azt halljuk, hogy a transzferár dokumentációt a következő év május 31-ig kell elkészíteni. Az igazság ennél picit bonyolultabb, mivel a nyilvántartást a társasági adó bevallás benyújtásáig már be kell fejeznünk! Valljuk be, nem szívesen várunk a társasági adóbevallás beadásával a legutolsó napig, sőt, ha már elkészült a mérleg, lehet, hogy 1-2 hónappal a határidő előtt a társasági adóbevallást (és az iparűzési adó bevall??st is) beadjuk, hogy egyben letudjuk az évzárási feladatokat.

Ha a transzferár dokumentáció dátuma viszont későbbi, mint a társasági adóbevallásunk benyújtásának a napja, (de természetesen korábbi, mint május 31-e), akkor is számíthatunk mulasztási bírságra!

Szóval érdemes egyeztetni a könyvelővel, mielőtt véglegesítjük a dátumot a nyilvántartásokon. A másik fontos dátum, amire oda kell figyelnünk, az a december 31-e. Ugyanis ez az a nap, amikor egy vállalkozási év elévül. Az elévülési idő nem szó szerint 5 év, hanem általában 6 év.

2011. december 31-én tehát elévült a 2005-ös üzleti év, mivel erről az évről 2006. május 31-ig kellett társasági adó bevallást benyújtani, és 2006. december 31-től számítandó az 5 év.

Mely évekre kell tudnunk felmutatni a transzferár dokumentációinkat végül is idén? Ha az APEH 2012. május 31-e előtt kér erre, akkor a 2006-2010-es évekre, ha pedig május 31-e (vagy a 2011-es társasági adóbevallás benyújtása után J), akkor 2006-2011. évekre vonatkozóan.

Ha felkészült szeretne lenni, érdemes tehát áttekinteni az elmúlt éveket is, hogy esetleg a szükséges adóalap – módosításokat önellenőrzéssel megtegye, figyelve vállalkozásunk gazdálkodási ciklusaira, a különböző makrogazdasági körülmények hatásaira és a piaci trendekre is.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről