Transzferár esettanulmányok III. rész

Transzferár esettanulmányok

Kiket és milyen formában érint a transzferárazás és a szokásos piaci ár alkalmazásának kötelezettsége?

Bár a kapcsolt vállalkozások egymás közötti tranzakcióira vonatkozó speciális szabályok már több mint tíz éve jelen vannak a magyar adójogban, mégsem látható át egyértelműen a rendszer. Továbbra is bonyodalmakat okoz a kapcsolt vállalkozások beazonosítása és a transzferár nyilvántartás készítési kötelezettség meghatározása. Cikkünkben néhány életből vett példát mutatunk be arról, hogyan kezelik a vállalkozások a transzferár feladataikat.
 
Az év eleji adóváltozások komoly kihívást jelentenek a gazdasági szakemberek, könyvelők számára, mert egyrészt változott a kapcsolt vállalkozások definíciója, másrészt a szokásos piaci ár rendelet szigorította az összehasonlítható adatok körének meghatározását. A változások eredményeként sokkal több hazai cég válik a transzferárazás alanyává, a könyvelőknek pedig több feladatuk lesz: nyilván kell tartaniuk a kapcsolt vállalkozásokat és a velük megvalósuló tranzakciókat. Emellett szükséges tájékoztatni az ügyvezetőket és a tulajdonosokat a változásokról, a szokásos piaci ár elvének alkalmazási kötelezettségéről, a társasági adóalap módosítási szükségességéről (ha a kapcsolt felek között alkalmazott árazás nem felel meg a piaci árnak). A könyvelőknek összeállított segítség erre a linkre kattintva olvasható el egy korábbi cikkünkben.
 
A gyakorlatban tapasztalható, hogy mennyire különböző módon történik a transzferár szabályok kezelése. Sok vállalkozás és vállalatcsoport most vizsgáltatja felül a már korábban összeállított transzferáras anyagait, mert nem biztosak azok adattartalmának teljességében és minőségbeli megfelelőségében. Fontos tudni, hogy nemcsak a hiányzó transzferár nyilvántartásokra szabható ki az ügyletenkénti (és évenkénti) 2 millió forintos mulasztási bírság, hanem a hiányos nyilvántartásokra is. Ez azt jelenti, hogy nem elegendő „valamilyen” nyilvántartás vagy dokumentáció, mert amennyiben az nem tartalmaz minden kötelező elemet kellő mélységben, ugyanúgy mulasztási bírság alapot képezhet. Gondoljunk bele, egy típushiba akár több százezer forint megállapítást is eredményezhet! Nézzünk meg ezek közül a típushibák közül néhányat a példákon keresztül, illetve bemutatunk egy olyan esetet is, ahol még időben „résen volt” a könyvelő, és megfelelően felkészült a transzferárazási feladatokra.
 

A bejegyzés tovább olvasható a www.ado.hu weboldalon (cikkünk január 29-én jelent meg az Adó Online oldalán).

Kép forrása: Image courtesy of cooldesign at FreeDigitalPhotos.net

Kérdése, ötlete merült fel? Segítségre van szüksége? Kattintson ide!

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről