Transzferár esettanulmányok 4. rész

Transzferár szabályozás 2013

Az elmúlt hetekben többször találkoztam olyan cégvezetővel a transzferár konzultációim alkalmával, akiket meglepetésként ért a rájuk kiszabható transzferár bírságok magas összege.

Milyen tévhitek keringenek a vállalkozók fejében?

Az egyik cégvezető elmondta, hogy tud erről a kötelezettségről, azaz arról, hogy kapcsolt vállalkozások között szokásos piaci áron kell számlázni.

Kérdeztem arról, hogy tudja-e, mit jelent pontosan a transzferár dokumentáció kifejezés?

Kiderült, hogy ő (és még sokan rajta kívül) a kapcsolt cégek közötti számlaösszesítő kimutatásokat értik transzferár dokumentáció alatt!! Ezek különféle Excel táblázatok, amelyek számszakilag bemutatják, hogy kivel milyen összegű számlamozgás volt.

Megmutattam a cégvezetőnek a 22/2009. Pénzügyminisztériumi Rendeletet, és egy általam készített transzferár dokumentáció mintát (jobb oldalon letölthető).

Elmagyaráztam, hogy az Excel táblák nem lesznek elegendőek, itt konkrét előírások és szabályok vannak, nagyon összetett kutatási és adminisztrációs feladatokat kell ellátni.

Milyen okok húzódtak az információ hiány hátterében?

Kiderült, hogy hát ezt neki senki nem mondta... Ki védheti meg a vállalkozás felelős vezetőjét a mulasztási bírságoktól?

1. Könyvelő: tehát az a személy, aki a könyvelésért felelős, és elkészíti a beszámolót

2. Könyvvizsgáló: aki pedig az összeállított beszámolót ellenőrzi és vélemény ad

Azonban nagyon fontos tudnunk, hogy egyikőjüknek sem tartozik a feladatuk közé a transzferár dokumentációk elkészítése!

A vállalkozás ügyeiért pedig az ügyvezető a felelős, neki kell tisztában lennie minden - a cégét érintő - fő szabályozással, hogy megbízhasson olyan személyeket (pl. könyvelő, jogász, adószakértő), akik részleteiben tudnak segíteni.

Mit tehet a könyvelő?

A könyvelőtől véleményem szerint elvárható, hogy felhívja a figyelmet a könyveléshez és adóügyekhez szorosan kapcsolódó veszélyekre.

A transzferáras bírságokról az ART (Adózás rendjéről szóló törvény) rendelkezik, melyet egy könyvelést végző személynek ismernie kell és folyamatosan nyomon is kell követnie.

A könyvelőnek érdemes írásban is leszabályoznia, hogy nem felelős a transzferár nyilvántartások elkészítéséért, azonban fontos, hogy tájékoztatassa az érintett vállalkozásokat.

Ehhez szeretnék most magyar és angol nyelvű tájékoztatómmal segítséget nyújtani:

Magyar nyelvű transzferár tájékoztató

Angol nyelvű transzferár tájékoztató

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről