Teljes kockázatú gyártó

Teljes kockázatú gyártó

A funkcionális elemzés a transzferár-nyilvántartás egyik legfontosabb része. Az elemzés során azonosítjuk a kapcsolt vállalkozások által végzett funkciókat, kockázatokat és a végzett tevékenységek során felhasznált eszközöket. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert a vállalkozás jövedelemtermelő képességét nagyban befolyásolja az, hogy hol helyezkedik el az értékteremtési láncban.

Minél több funkció, kockázat és eszköz kapcsolható a cégcsoport egy szereplőjéhez annál nagyobb lehet a jövedelemtermelő képessége, mivel a kockázatvállalással arányosan nő az elvárható haszon nagysága is.

Ebből a logikából következik, hogy kockázatvállalással nem csak a haszon, hanem a veszteség lehetősége és nagysága is nőhet. Az új OECD irányelvek már azt is kiemelik, hogy nem elég a szerződés szerinti kockázatvállalást vizsgálni egy vállalkozásnál, hanem meg kell vizsgálni, hogy a kockázatok hogyan realizálódnak: tudja-e a vállalkozás kontrollálni a kockázatot és milyen pénzügyi forrásai vannak a kockázatok fedezésére. Fontos, hogy a kapcsolt ügyletben részt vevő mindegyik fél szempontjából végezzük el az elemzést, nemcsak a nyilvántartást készítő adózó szempontjából, hiszen az értékteremtési láncban játszott szerep csak így tisztázható. A funkcionális elemzés az összehasonlítható független ügyletek, független vállalkozások (a benchmark) esetében is elvégezendő, mivel így tudunk meggyőződni teljes mértékben az összehasonlíthatóságról.

Miután felmértük a vállalkozás által végzett funkciókat, kockázatokat és eszközöket, meghatározzuk azt az üzleti modellt, ami alapján a vállalkozás működik. Fontos, hogy a kapcsolt vállalkozások egymás között szerződéses alapon áthelyezhetik a funkciókat és a kockázatokat, ezért minden esetet egyedileg kell elemezni, illetve az üzleti élet bonyolultsága és az iparági specifikumok is azt támasztják alá, hogy részletes funkcionális elemzés szükséges ahhoz, hogy karakterizálni tudjunk.

A NAV honlapján a „Tudjon róla! Segíthet!” bejegyzés két típusú modellt különböztet meg: a gyártási modelleket és az értékesítési (disztribúciós) modelleket, melyeket cikksorozatunkban ismertetünk.

TELJES KOCKÁZATÚ GYÁRTÓ

Teljes kockázatú gyártó

A teljes kockázatú gyártó a funkciók és az ehhez kapcsolódó kockázatok teljes spektrumát birtokolhatja. Ez magában foglalja az árazást, üzleti stratégia kialakítását, finanszírozást, nyersanyagbeszerzést, a termék tervezését és a termékstruktúra kialakítását, a gyártást és annak irányítását, minőségellenőrzést, kutatás-fejlesztést és az ehhez kapcsolódó szellemi termékek birtoklását, hasznosítását, a piackutatást és marketinget és a termékfelelősséget is.

A készterméket közvetlenül adja el az értékesítőknek, így viseli a készletezési, raktározási és a vevői kockázatokat is, ezért a piaci kockázat közvetlenül érinti. A kutatás-fejlesztéshez és az árfolyamváltozáshoz kapcsolódó kockázatok is felmerülhetnek a tevékenységekhez kapcsolódóan. Tárgyi eszközöket és immateriális javakat egyaránt birtokolhat. A funkcióihoz és kockázataihoz mérten a négy modell közül a legnagyobb jövedelmezőségi potenciállal rendelkezik, a kockázatai miatt viszont a veszteségei is nagyobbak lehetnek.

A jövedelmezőség meghatározásához általában közvetett módszert alkalmazunk, az értékláncban kevésbé komplex vállalatok ellentételezése utáni eredményt (+/-) allokáljuk a vállalkozásra. Az egyoldalú módszerek esetében nem lehet tesztelt fél. Amennyiben egy teljes kockázatú gyártó és egy teljes kockázatú értékesítő (disztribútor) egymás között kereskedik, úgy az általuk folytatott ügyletek esetében az ügyleti nettó nyereség megosztás módszere a legalkalmasabb módszer.

Forrás: https://www.nav.gov.hu/nav/tudjon_rola

AKTUÁLIS ELŐADÁSUNK

uj-transzferar-előadas-lakatoszsuzsa

Részletekért kattintson a képre!

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről