Szokásos piaci ár meghatározása - Módszerek 3.rész

Költség és jövedelem módszer

Blogsorozatunk 3. része a Költség és jövedelem módszerről szól. Ez egy jól alkalmazható és ezért igen népszerű módszer. Nézzük meg röviden, miről szól.

A költség és jövedelem módszer a termék értékesítőjénél, szolgáltatás nyújtójánál felmerült költségekből indul ki. Ezt a költséget egy megfelelő – általában költségarányos – haszonnal növelik egy elfogadható nyereség elérése céljából.

Költség + Haszon = Szokásos piaci ár

A független ügylettel történő összehasonlítás a vállalkozások által végzett funkciókon és a szokásos piaci haszon meghatározásán alapul.

 

Mire figyeljünk?

A költségek meghatározásánál fontos figyelembe venni minden olyan költséget (pl. nem-működési, pénzügyi ráfordítások, stb.), amelyek összefüggnek az adott ügylettel.
Általánosan véve egy vállalkozás költségeinek meg kell térülnie egy bizonyos időszak alatt, azonban egy adott évben illetve egy adott ügyletnél ez nem feltétlen meghatározó a nyereség és a vállalkozás folyamatos működése szempontjából.

A transzferár nyilvántartásokban tipikusan olyan szolgáltatási ügyleteknél lehet alkalmazni, ahol a költségelemek jól meghatározhatóak, pl. informatikai szolgáltatások, tanácsadási szolgáltatások (pl. óradíj alapú elszámolásnál).

Emellett jó alternatíva lehet a költség és jövedelem módszer olyan termékértékesítéseknél és szolgáltatásnyújtásoknál, ahol nem alkalmazható az összehasonlító árak módszere, de a megfelelő költség elemek rendelkezésre állnak.

Ön találkozott már ezzel a módszerrel? Merültek fel az alkalmazása során kérdései? Ossza meg velünk kérdéseit, szakértőnk szívesen segít megtalálni a válaszokat.

 

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről