Önálló transzferár dokumentáció készítése - a kreatív munka

Önálló transzferár dokumentáció

Mit jelent a kreatív munka a transzferárazásban?

Az eddigiekben megismerkedtünk két típusú transzferár nyilvántartással: az egyszerűsített és az alacsony hozzáadott értékű szolgáltatások nyilvántartásával. Ezek a típusok többnyire nem igazán igényelnek kreatív munkát, hiszen adatok összerendezéséről és bemutatásáról szólnak.

A következőkben az önálló dokumentációkkal fogunk foglalkozni. Miben más ez a típus? Amikor kézbe fogtam életem első transzferár nyilvántartását, akkor az egyfajta üzleti tervre emlékeztetett. A legfontosabb különbséget az jelentette, hogy míg egy üzleti terv a jövőre koncentrál, addig egy transzferár dokumentáció általában a múltbeli eseményeket mutatja be.

Hallhattunk már különböző fórumokon és találkozhattunk azzal a kifejezéssel, hogy a transzferár megállapítása nem egzakt tudomány. Mit is jelent ez?

Az egzakt szó azt jelenti, hogy valami pontosan, egyértelműen meghatározható. A transzferárazásban egy adott ügylet esetén sohasem csak egy jó megoldás létezik. A szokásos piaci meghatározásakor nem egy fix árat kell megtalálnunk. A piaci ár mértékét egy sávon belül fogjuk azonosítani, ez pedig a szokásos piaci ártartomány.

A szokásos piaci ártartomány azon értékek tartománya, amely elfogadható annak megállapítására hogy egy kapcsolt ügylet feltételei  megfelelnek-e a független felek között alkalmazott feltételeknek. Ezt az ártartományt különféle módszerekkel lehet meghatározni.

A módszerek alkalmazására vannak előírásaink, de a szabályozás nem ismertet minden egyes ügyletet vagy ügylet típust, hiszen ahány szerződés, annyiféle végeredményt kaphatunk.

Ezért a kellő körültekintés során szerzett információk halmazából ki kell tudnunk választani az adott ügyletnél releváns elemeket, melyekből meg kell tudnunk állapítani ezt a tartományt.

Miért jó ez nekünk – bár hihetetlennek hangzik?

Az önálló nyilvántartásokhoz szükséges információkat a vállalkozás több területéről kell megszereznünk. Tartalmaz piaci és marketing információkat, kontrolling és pénzügyi adatokat is többek között. Bizonyos elemeket csak egyszer szükséges összeállítanunk (pl. cégünk bemutatása), más elemeket pedig az adott ügylethez kapcsolódóan többször is, többféle nézőpont alapján.

Milyen előnyökkel jár a kreatív munka?

 1. Az összeállított cégbemutató eredménye felhasználható marketing és PR célokra is.
 2. A szerződéseink nyilvántartása a kapcsolt ügyletek vonatkozásában egyértelmű és jól kereshető.
 3. A kapcsolt szerződések hálózatának áttekintése során észrevehetünk olyan összevonási vagy egységesítési lehetőségeket, amelyek könnyíthetnek a jövőbeni adminisztratív terheinken.
 4. A termékek, szolgáltatások jellemzőit és ismertetését szintén felhasználhatjuk bármilyen vállalati célra.
 5. A piacelemzéssel optimalizálhatjuk vállalkozásunk pozicionálását, piaci jelenlétét, még több és mélyebb információkat szerezhetünk versenytársainkról.
 6. Az egyes vállalkozási területek összefogása építheti a cégen belüli csapatmunkát.
 7. Az ár alátámasztására alkalmazott módszerek megismerésével optimalizálhatjuk jövőbeni kapcsolt ügyleteink árazását.
 8. Az elkészült nyilvántartásokkal eredményeivel segíthetjük kapcsolt vállalkozásainkat a saját ügyleteik transzferárazási feladataiban.

Még sorolhatnám a további előnyöket, de mind közül a legfontosabb: hogy elkerülhetjük a 2 millió Ft-os mulasztási bírságot! Valamint hiánytalan dokumentációk esetén a kisebb összegű büntetéséket is.

Amennyiben segítségre lenne szüksége az önálló nyilvántartásoknál vagy kérdése merült fel, várom jelentkezését ezen az űrlapon vagy a zsuzsa.lakatos@taxrevolutions.hu e-mail címen!

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről