NAV ellenőrzés 2013 - Kiemelt események I. rész

Transzferár ellenőrzések

Folytatom a 2013-as NAV ellenőrzésekről szóló blogsorozatomat. Előző blogbejegyzésemben arról volt szó, hogy milyen trendek várhatóak idén az ellenőrzésekben.

Most pedig arról lesz szó, mik a kiemelt ellenőrzési események.

ÁFA és SZJA visszaigénylés

A 2013. évben is elengedhetetlen a visszaigényelt általános forgalmi adó és személyi jövedelemadó összegek kiutalás előtti ellenőrzése, mely változatlanul a fiktív jogügyletek alapján történő jogosulatlan adó-visszaigénylések leggyorsabb felismerését, megakadályozását lehetővé tevő vizsgálattípus.

2010-2012. időszak ellenőrzése

Az adóhatóság ellenőrzési tevékenységében súlyánál és nagyságrendjénél fogva a jövőben is kiemelkedő jelentőségű utólagos adóellenőrzések körében 2013-ban is a rövidebb – a jelenhez közelebb álló, a vizsgálat elrendelésének éve szerinti, illetőleg az azt megelőző egy-három évi – időszakra vonatkozó ellenőrzéseket kell előtérbe helyezni.

Adóminimalizáló adózók ellenőrzése

Fokozott figyelmet fordít az adóhatóság az adófizetési kötelezettségüket valótlan tartalmú számlák befogadásával, bevétel eltitkolásával csökkentő ún. adóminimalizáló adózók ellenőrzésére, különösen a magas forgalmat realizáló adózók körében, szem előtt tartva azon célt, hogy a vizsgálatra a kockázat felmerülését követően mihamarabb sor kerüljön a költségvetést károsító tevékenység mielőbbi felszámolása céljából.

Számlagyárak felderítése

A számlagyárak, csalárd értékesítési láncolatok, körbeszámlázásos ügyeletek felderítésében fontos szerepet kap a belföldi áfa összesítő jelentés adatainak hasznosítása, a kockázatelemzéssel feltárt, szervezett csalási konstrukciókban résztvevő vállalkozások és az azokat irányító, haszonhúzó magánszemélyek együttes ellenőrzése, kihasználva a központosított ellenőrzések újfajta szervezésének jogszabály módosítás révén biztosított lehetőségét.

Mezőgazdasági termékek

A 2012. július 1-jétől fordított adózás alá eső mezőgazdasági termékek értékesítésének áfa ellenőrzését ki kell terjeszteni a mezőgazdasági tevékenységet folytató különleges jogállású adóalanyokkal folytatott kereskedelem ellenőrzésére is. A csalárd adózók gyakran tevékenységi kört váltanak, új piacra helyezik át tevékenységüket, a mezőgazdasági termékekre bevezetett fordított adózás következtében egyes adózók a mezőgazdasági alapanyagokból előállított végtermékek körbeszámlázásával próbálnak mentesülni az adókötelezettség alól.

Pénzforgalmi adózás

Új feladatként jelentkezik a pénzforgalmi szemléletű adózás ellenőrzése is, ahol ismételten hangsúlyossá válik az értékesítések és a beszerzések pénzügyi rendezésének vizsgálata. Az általános szabályozástól eltérő rendben felmerülő adófizetési kötelezettség és adólevonási jogosultság nagy körültekintést kíván az ellenőrzést végzőktől.

Környezetvédelmi termékdíj

A környezetvédelmi termékdíj adóellenőrzések célja az önbevallás helyességének és jogszerűségének megállapítása a termékdíj törvény hatálya alá tartozó termékek tekintetében. A vizsgálatokat elsődlegesen az egyéb kőolajtermékek, gumiabroncs, reklámhordozó papír, csomagolószer, és elektromos, elektronikai berendezés termékpályákra kell irányítani. Az ellenőrzések során vizsgálandó az átvállalási szabályok alkalmazása.

Folytatás következik hamarosan.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről