Miért kell szabályozni a Transzferárat?

Transzferár dokumentáció

A nem független vállalkozások irányított árakat alkalmaznak, ezek befolyásolhatják a költségeket, nyereséget és kockázatokat. Az ilyen cégek egymás számára transzferárakat számítanak fel árukért és szolgáltatásokért.

A más-más országokban tevékenykedő kapcsolt vállalkozások (anya és leány) transzferárral befolyásolják az adott cégek adóalapját.  Ha az egyiket szigorúbb adórendszer érinti, mint a másikat, az adóköteles jövedelmet mindkét vállalat ez utóbbi országban igyekszik kimutatni.

Mit jelent a transzferár?

A transzferárak tehát a cégcsoportok belső elszámoló árai, amelyeket nemcsak a kereslet és a kínálat törvénye, hanem az adókikerülés és a vámok megspórolásának szándéka is alakíthat. A profitot olyan országokban mutathatják ki, ahol az adókulcsok rendkívül alacsonyak, és ez ellen a tendencia ellen az egyes államok Adóhatóságai szigorúan fellépnek.

Mire szolgál a transzferár nyilvántartás?

A transzferár dokumentáció-készítési kötelezettség egy előírás, amelyet a Társasági adó törvény (1996. évi LXXXI. törvény) tartalmaz. 

A transzferár nyilvántartás arra szolgál, hogy abban a kapcsolt vállalkozások rögzítsék az egymás közötti ügyletük tekintetében a szokásos piaci árat, az annak meghatározásánál általuk alkalmazott módszert, valamint az azt alátámasztó tényeket és körülményeket. 

Mindezt azért fontos bemutatniuk, mert ha az általuk alkalmazott ár (transzferár) eltér a szokásos piaci ártól, akkor az eltérésnek megfelelő összeggel módosítaniuk kell a társasági adó alapjukat.

Ha nem készül el a transzferár nyilvántartás..

Az ART (2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről) rendelkezései alapján a revizor minden egyes hiányzó transzferár nyilvántartásra 2 millió Ft-os bírságot szabhat ki.

A nyilvántartásokat pedig ügyletenként kell elkészíteni!

Szeretné a kockázatot csökkenteni?

Tegye fel kérdéseit ITT!

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről