Mi az a szokásos piaci ártartomány?

Szokásos piaci ártartomány

Az előbbiekben megismerkedtünk két típusú transzferár nyilvántartással: az egyszerűsített és az alacsony hozzáadott értékű szolgáltatások nyilvántartásával. Ezek a típusok többnyire nem igazán igényelnek kreatív munkát, hiszen adatok összerendezéséről és bemutatásáról szólnak.

A következőkben az önálló dokumentációkkal fogunk foglalkozni. Miben más ez a típus? Amikor kézbe fogtam életem első transzferár nyilvántartását, akkor az egyfajta üzleti tervre emlékeztetett. A legfontosabb különbséget az jelentette, hogy míg egy üzleti terv a jövőre koncentrál, addig egy transzferár dokumentáció általában a múltbeli eseményeket mutatja be.

Hallhattunk már különböző fórumokon és találkozhattunk azzal a kifejezéssel, hogy a transzferár megállapítása nem egzakt tudomány. Mit is jelent ez?

Az egzakt szó azt jelenti, hogy valami pontosan, egyértelműen meghatározható. A transzferárazásban egy adott ügylet esetén sohasem csak egy jó megoldás létezik. A szokásos piaci meghatározásakor nem egy fix árat kell megtalálnunk. A piaci ár mértékét egy sávon belül fogjuk azonosítani, ez pedig a szokásos piaci ártartomány.

A szokásos piaci ártartomány azon értékek tartománya, amely elfogadható annak megállapítására hogy egy kapcsolt ügylet feltételei megfelelnek-e a független felek között alkalmazott feltételeknek. Ezt az ártartományt különféle módszerekkel lehet meghatározni.

A módszerek alkalmazására vannak előírásaink, de a szabályozás nem ismertet minden egyes ügyletet vagy ügylet típust, hiszen ahány szerződés, annyi -féle végeredményt kaphatunk.

Ezért a kellő körültekintés során szerzett információk halmazából ki kell tudnunk választani az adott ügyletnél releváns elemeket, melyekből meg kell tudnunk állapítani ezt a tartományt.

Önnek merültek már fel nehézségei a szokásos piaci ártartomány meghatározásánál?

Tegye fel kérdését itt, szívesen válaszolok!

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről