Licenc gyártó

Licenc gyártó

Folytatjuk az üzleti modellek bemutatását a transzferár módszerek gerincét képező funkcionális elemzés módszertanhoz kapcsolódóan. Ebben a cikkben a licenc gyártó jellemzőit ismerhetjük meg a NAV iránymutatása alapján.

LICENC GYÁRTÓ

Licence gyártó

Működése során jelentős kockázatokat vállal. Ez a kutatás-fejlesztési kockázatot kivéve lehet marketing, árfolyam, piaci, garanciális, vevői, készletezési és általános működési kockázat is. Funkcióit tekintve a kutatás-fejlesztést kivéve a teljes kockázatú gyártónál felsorolt összes funkcióval bírhat.

Legfontosabb jellemzője, hogy a gyártási tevékenységet hosszú távú licencszerződés alapján végzi. A licenc tulajdonosa jogdíj ellenében bocsátja rendelkezésre azt a szellemi terméket (szabadalmak, know-how, védjegy stb.), amit a licencbe vevő felhasznál a gyártási tevékenysége során. A vállalkozás birtokolhat egyéb, a gyártáshoz használt más szellemi terméket és tárgyi eszközt is. Mind nyersanyag, mind pedig késztermék készlettel rendelkezik, tehát nyersanyagokat vagy félkész termékeket maga szerzi be és a késztermék értékesítéshez kapcsolódó kockázatokat is vállalja. Jelentős forrásokat fordít a munkaerő képzésére, megtartására és értékes berendezések beszerzésére.

Jövedelmezősége általában szintén közvetett módszerrel kerül meghatározásra a jogdíjfizetés és esetenként az értékesítők (disztribútorok) ellentételezése utáni eredménye alapján.

Forrás: https://www.nav.gov.hu/nav/tudjon_rola

AKTUÁLIS ELŐADÁSAINK

2020.02.06. Szakmai Konferenciaszervező Kft.

Új irányok a transzferár gyakorlatban és ellenőrzésben a holisztikus megközelítés alkalmazásával - Gyakorlati tapasztalatok és jogesetek a NAV Transzferár Ellenőrzési Osztály vezetőjével és Lakatos Zsuzsanna Transzferár- és okleveles nemzetköziadó-szakértővel

Részletekért kattintson ide!

2020.03.03. Saldo Zrt.

Transzferár bizonyítási módszerek és esettanulmányok

Részletekért kattintson ide!

2020.03.31. Saldo Zrt.

Transzferár nyilvántartás készítés a gyakorlatban

Részletekért kattintson ide!

2020.04.07. Penta Unió Zrt.

Kapcsolt vállalkozások adózási feladatai, transzferár nyilvántartás készítési útmutató 2020.

Részletekért kattintson ide!

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről