Külföldi partnerrel üzletel?

Ellenőrzött külföldi társaságok nyilvántartása

2012-től fokozott elővigyázatosságot igényel a külföldi partnerekkel történő üzletkötés, főként akkor, ha mi fizetünk külföldre.

A társasági adó törvény egyik legfontosabb alapelve, hogy csak azokat a költségeket ismeri el, amelyek valóban a vállalkozási tevékenység érdekében merültek fel. Ilyenkor fő szabály szerint az Adóhatóságon van a bizonyítási teher.

Olyan költségek esetében azonban, amelyek az adójogszabályokban „ellenőrzött külföldi társaságként”  hivatkozott, de gyakran csak „offshore társaságként” emlegetett társaságok részére juttatott ellenérték eredményeként merültek fel, a bizonyítási teher megfordul, és az adózónak kell bizonyítania, hogy a költség a vállalkozás tevékenységét szolgálja.

2012-től új nyilvántartási kötelezettség

 

A tavalyi évtől kezdődően az ellenőrzött külföldi társaságokkal kapcsolatos tranzakciókra is kell nyilvántartást készítenünk, nem csak a kapcsolt vállalkozásokkal kötött ügyletekre.

Kiket érint? Minden olyan magyar vállalkozást érinti az új kötelezettség, aki ellenőrzött külföldi társaság részére ellenértéket fizet.

Mekkora mértékű a bírság? A nyilvántartási kötelezettség megsértése esetén az adózók nyilvántartásonként első ellenőrzés esetén 2 millió Ft-ig, ismételt jogsértés esetén 4 millió Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal sújthatók.

Mi szerepeljen a nyilvántartásban? A magyar társasági adóalanyok az említett körbe eső szerződéseikre vonatkozóan olyan nyilvántartást kötelesek készíteni, amely bemutatják az ügyletben részt vevő vállalkozások azonosító adatait, a szerződés tartalmát, valamint a szerződésen alapuló költségek elszámolását megalapozó okokat.

Blogsorozatunk következő részében fény derül arra is, hogy pontosan kiket kell ellenőrzött külföldi társaságnak tekinteni.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről