Közös ügyvezető miatt kapcsolt vállalkozások?

Közös ügyvezető - kapcsolt vállalkozás

A közös ügyvezető a tervek szerint már megalapozná a kapcsolt vállalkozási viszonyt, függetlenül bármilyen tulajdonosi vagy szavazati aránytól!

A 2014. október 21-én benyújtott adótörvény módosítási csomag (T/1705) tartalmaz néhány érdekességet a kapcsolt vállalkozásokkal és a transzferár szabályok változásával kapcsolatban is. Nézzük meg, hogyan változna pontosan a kapcsolt vállalkozások fogalma! (A paragrafus szám a módosító törvény javaslat paragrafus számát jelöli.)

30. §. (2) A Tao. törvény 4. § 23. pontja a következő] ponttal egészül ki:
(23. kapcsolt vállalkozás:)
„fi az adózó és más személy, ha köztük az ügyvezetés egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó dönt ő befolyásgyakorlás valósul meg;”
 
Tax Revolutions Adókonferencia 2014.
 
A fogalom teljesen azonosan módosulna az Art-ban is (ahogyan jelenleg is megegyezik a Tao. t fogalommal) :
 
198. §. (2) Az Art. 178. § 17. pontja a következőt) ponttal egészül ki:
(17. kapcsolt vállalkozás:)
„fi az adózó és más személy, ha köztük az ügyvezetés egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg;”
 
A módosítás indoklása a következőképpen hangzik:
 
A kapcsolt vállalkozási viszony fennállás jelenleg a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseire hivatkozva a szavazati jogok többségével való rendelkezéshez, illetve a vezető tisztségviselő, felügyelő bizottsági tagok többségének megválasztásához kötött.
 
A kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek esetében azonban, összhangban a nemzetközi gyakorlattal is, szükséges azon tranzakciókra vonatkozóan is a szokásos piaci ár elve szerinti adózás megkövetelése, ahol a felek a jelenlegi fogalomrendszer szerint nem minősülnének kapcsolt vállalkozásnak, azonban az ügylet a felek közötti valamely speciális kapcsolódás, függés miatt mégsem tekinthető teljesen független körülmények között, piaci alapon létrejöttnek.
 
Erre tekintettel a javaslat alapján a kapcsolt vállalkozás fogalma kiegészül azzal az esettel, ha a felek között személyében azonos ügyvezetésen keresztül megvalósul a döntő befolyás a gazdasági társaság üzleti és pénzügyi politikára.
 
Önnek mi a véleménye erről? Kérdéseit várjuk a zsuzsa.lakatos@taxrevolutions.hu e-mail címen!

Kép: Image courtesy of AKARAKINGDOMS at FreeDigitalPhotos.net

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről