Költség átterhelések csapdája

Kapcsolt vállalkozások közötti költség átterhelések

Kapcsolt vállalkozások között az egyik leggyakrabban előforduló ügyletek a költség átterhelések. Ilyen jellegű ügyletek például:

  • biztosító társasággal az egyik tagvállalat köt szerződést a cégcsoport nevében, majd a biztosítási költséget arányosan szétosztják egymás között,
  • az egyik csoporttag országában rendezett konferencia költségeinek adott részét átterhelik a többi résztvevő csoporttagra,
  • szállásköltségek, repülőjegy ellenértékének, étkezés költségének átterhelése a meghívott vendéget küldő csoporttag számára,
  • ingatlan használathoz kapcsolódó rezsi költségek átterhelése a közös ingatlant bérlő csoporttagok részére, stb.

A közös jellemző általában ezek átterheléseknél abban rejlik, hogy az eredeti költség egy független piaci szereplőtől származik, és a csoporttagok ezeket egymás között haszon felszámítása nélkül terhelik át.

Az ilyen ügyleteket 2013-tól a 22/2009. PM rendelet (transzferár rendelet) már mentesíti is a nyilvántartás készítési kötezettség alól. Vajon elegendő-e ezeket a feltételeket figyelnünk, vagy más kockázatra is gondolnunk kell?

Költség átterhelések iparűzési adó kockázata

A költség átterhelések elszámolása alapvetően a következő módon történik: a költség számlát a közvetített szolgáltatások között, míg a bevétel számlát (amin a költséget átterheljük) árbevételként könyveljük.

Az iparűzési adó alapjából (nettó árbevétel) levonható a közvetített szolgáltatások értéke is többek között. Szóval elegendő a kapcsolt ügyleteinknél elszámolni a közvetített szolgáltatást és csökkenthetjük az iparűzési adó alapot? Sajnos nem elengendő!

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény pontos definíciót nyújt, hogy mi tekinthető közvetített szolgáltatásnak:

"Az adóalany által saját nevében vásárolt és a harmadik személlyel (a megrendelővel) írásban kötött szerződés alapján, a szerződésben rögzített módon részben vagy egészben, de változatlan formában továbbértékesített (továbbszámlázott) szolgáltatás értéke. Közvetített szolgáltatásnál az adóalany vevője és nyújtója is a szolgáltatásnak, az adóalany a vásárolt szolgáltatást részben vagy egészben közvetíti úgy, hogy a megrendelővel kötött szerződésből a közvetítés lehetősége, a számlából a közvetítés ténye, vagyis az, hogy az adóalany nemcsak a saját, hanem az általa vásárolt szolgáltatást is értékesíti változatlan formában, de nem feltétlenül változatlan áron, egyértelműen megállapítható."

A gyakorlatban tehát feltétel az írásban kötött szerződés egy egyszerű - kapcsolt vállalkozások közötti - költség átterhelésnél is, hogy az IPA alapot csökkenthessük?

Igen, ez a helyi adó törvény rendelkezései alapján megállapítható. Ezért javasoljuk, hogy vizsgálja felül az ilyen típusú ügyleteit és mérje fel, az Ön vállalkozását érinti-e emiatt iparűzési adó kockázat.

2014-es transzferár ellenőrzések

A NAV honlapján közzétett 2014-es ellenőrzési irányelvek alapján a kapcsolt vállalkozások és a transzferár nyilvántartások ellenőrzése továbbra is a célkeresztben áll:

"A nyilvántartás vezetési kötelezettségek közül továbbra is kiemelt jelentőségű a kapcsolt vállalkozások ügyleteire vonatkozó transzferár nyilvántartás vezetési kötelezettség ellenőrzése."

"Különös gondosságot igényel az olyan ügyletek vizsgálata, amelyek kedvezményezettjei külföldi leány-, anyavállalatok (tőke/profit kimentés), a veszteség pedig a hazai cégeknél csapódik le."

"A kapcsolt vállalkozások, transzferárak ellenőrzése rendkívül időigényes, nagy szaktudást igénylő feladat. A szokásos piaci ársáv megállapításánál egyre nagyobb szerepet kap a hagyományostól eltérő módszerek alkalmazása, ami fokozott körültekintést kíván az ellenőrzésben résztvevőktől. Az ellenőrzések során indokolt figyelemmel kísérni a kapcsolt vállalkozások egymás közötti pénzügyi műveleteinek eredménymódosító hatását, rövid lejáratú kölcsönszerződések során felszámított, szokásos piaci ártól eltérő kamattal összefüggő adóalap korrekciókat, valamint az ügyletekkel érintett immateriális javak piaci árának helytállóságát."

Szeretne biztosra menni transzferár ügyeiben? Vegye fel velünk a kapcsolatot itt!

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről