Kiemelt ellenőrzési területek

Kiemelt ellenőrzési területek

Milyen trendek várhatóak idén a NAV ellenőrzéseiben?

Előző blogbejegyzésemben arról írtam, hogy milyen kockázati tényezők alapján választja ki 2013-ban a NAV, hogy kiket fog ellenőrizni.

Most pedig megnézzük a legfontosabb ellenőrzési területeket.

Árumozgatások

Az áru útját a termelőtől/gyártótól a végfelhasználóig végigkísérve, termelési/kereskedelmi ciklusokra, termékpályákra specializáltan végzett ellenőrzések hatékony eszköznek mutatkoznak a csalárd értékesítési láncolatok visszaszorításában. Az ellenőrzések során az áru valódi útjára vonatkozóan nyert információk jelentős mértékben támogatják a számlázási láncolatba kizárólag az adóelőny realizálása érdekében beiktatott szereplők feltárását.

Újonnan bevezetett adónemek

A hatékonyság biztosítása érdekében az állami adóhatóság hatáskörébe utalt környezetvédelmi termékdíjat, az energiaadót, illetve a népegészségügyi termékadót érintő adatgyőjtésre, valamint az egyes adókötelezettségek vizsgálatára irányuló ellenőrzéseket a NAV adóztatási szerve mellett a vámszerv továbbra is végezheti.

Környezetvédelmi termékdíj

A környezetvédelmi termékdíj ellenőrzések elsődleges célja az adóalanyi kör szélesítése, azon adózók feltárása, akik adóalanynak minősülnek, bejelentkezési kötelezettségüknek azonban nem tettek eleget. A környezetvédelmi termékdíj vizsgálata szempontjából kiemelt a termék előállítását, raktározását, szállítását, felhasználását, valamint a termékekkel kapcsolatosan végzett tevékenységek ellenőrzését magában foglaló termékpálya ellenőrzések fontossága.

Tulajdonosváltás

2013-ban folytatódnak a tulajdonosváltással, illetőleg a regionális adó főigazgatóságok közötti illetékességváltással érintett adózók helyszíni vizsgálatai, valamint az állami adóhatóság kiválasztási és ellenırzési tevékenységét támogató becslési adatbázis kialakítása és folyamatos frissítése érdekében végzett adatgyűjtésre irányuló ellenőrzések.

Beruházások ellenőrzése

A jövőben még hangsúlyosabbá válik a támogatással finanszírozott beruházások helyszíni ellenőrzése, mivel az adózók egy része továbbra is a támogatás jogosulatlan igénybe vételével és az általános fogalmi adó adónemben realizált adóelıny útján kíván lépéselőnyre szert tenni a tisztességes piaci szereplőkkel szemben. Adatgyőjtésre irányuló ellenőrzéseket kell folytatni a jelentős költségvetési támogatásban részesülő civil szervezetek körében.

Transzferárak ellenőrzése

Az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzések alkalmazása – az adókötelezettségekhez igazodóan – rendkívül széles körű. A 2013. évben ilyen ellenőrzésekre kerülhet sor – többek között – a különadókkal kapcsolatos kötelezettségek esetében, valamint a transzferár dokumentációkkal összefüggésben.

Folytatjuk..

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről