Ingyenes szolgáltatások buktatói

Ingyenesen nyújtott szolgáltatások

Komoly veszélyeket rejthetnek magukban az ingyenes illetve ellenérték nélkül nyújtott szolgáltatások. Ha ezeket az ügyleteket az Adóhatóság revizorai tárják fel, annak súlyos következményei lehetnek.
Miért? A jogszabályok előírásai szerint gyakorlatilag az ingyenesen nyújtott szolgáltatásokat is úgy kell kezelni főszabályként, mintha azokat ellenértékért cserébe nyújtották volna.

A vállalkozások közötti ingyenes szolgáltatások akár ÁFA, akár Társasági adó vagy egyéb adónem tekintetében is adóhiányt illetve adóbírságot eredményezhetnek, ha azok következményeit nem kezeljük és könyveljük megfelelően, illetve esetleg elfelejtjük bevallani.
Sajnos akár 2 millió Ft-os bírsággal járhat minden egyes ingyenes ügylet, ha az a kapcsolt vállalkozások között jön létre, és a résztvevő cégek nem készítették el az őket érintő kötelező transzferár nyilvántartásokat.

Ingyenes ügyletek, melyekre lehet, hogy nem is gondoltunk:

1. Kapcsolt vállalkozások azonos székhelyen, közös hardver és szoftver eszközöket használnak. Az iroda bérleti díjat a felek közösen viselik, de az eszközök finanszírozása (beszerzése, amortizációja, karbantartása, stb.) csak az egyik céget terheli. Gyakorlatilag tehát az eszközpark használati díja nem került kiszámlázásra a másik cégnek, tehát ez ingyenesen nyújtott szolgáltatás.

2. Két kapcsolt vállalkozásnál ugyanaz az ügyvezető, aki viszont csak az egyik cégbe van bejelentve, ahonnan munkabért kap. A munkabér és járulék megfelelő arányos része (pl. időarányosan) nem került kiszámlázásra a másik cég felé. A munkáltató cég tehát ingyenes szolgáltatást nyújtott a másik cég számára.

3.  Egy társaság bankhiteléhez az anyavállalata garanciát nyújt a bank felé, melyért a társaság külön díjat nem fizet az anyavállalatnak. A garancia nyújtása szintén ellenérték nélküli szolgáltatásnyújtás.

4. Kamatmentes kölcsönök, hitelek nyújtása kapcsolt vállalkozások között szintén ugyanebbe a kategóriába tartozik.

Az ellenérték nélküli ügyleteknek – a hiányzó transzferár dokumentációk 2 millió Ft-os bírsága mellett – egyéb mulasztási bírság következménye is lehet, valamint további számviteli, illetve adózási hatásokkal járhatnak.

Például az Adóhatóság a térítés nélküli szolgáltatás nyújtása miatt megnövelheti a társasági adóalapot. Ezen kívül megállapíthatják a kapcsolt vállalkozások között a szolgáltatás szokásos piaci árát és ezzel is megnövelhetik az adóalapot. Tehát, ebben az esetben is kettős növelés történhet.

Kérdése van a témával kapcsolatban? Szívesen segítünk!

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről