Ha nem megfelelő a transzferár...

Transzfer ár - Szokásos piaci ár

Mit jelent a nem megfelelő transzferár?

Ha a transzferár, tehát a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott ár eltér a szokásos piaci ártól, akkor bizony következményekre számíthatunk. Melyek ezek?

Amennyiben egy adóellenőrzés során megállapításra kerül, hogy két kapcsolt vállalkozás között egy más árat kellett volna alkalmazni, akkor minden vonatkozó adókötelezettséget újra át kell számolni. Lehet, hogy ennek egy részét megteszi helyettünk az Adóhatóság, de emellett végig kell vezetni az utólagos ármódosítás hatásait minden érintett adónemen.

Milyen lépésekre számíthat ilyenkor egy kapcsolt vállalkozás? Legyen egyszerű a példa: a vizsgált vállalkozás a magyar anyacégétől költség számlát fogadott be, és megállapításra került, hogy az ügylet piaci értéke alacsonyabb, mint amit elszámolt a cég. Tehát a költsége csökken ilyen módon.

Mit szükséges még módosítani?

 1. Ha a költség számlához levonható ÁFA kapcsolódott, akkor a különbség áfa tartalmát utólag be kell vallanunk (és adott esetben be is kell fizetnünk).
   
 2. Meg kell vizsgálni, hogy az adott költséggel csökkentettük-e az iparűzési adó alapját. Ha igen, akkor az iparűzési adó bevallást is önellenőrizni szükséges, és a különbséget szintén be kell fizetni.
   
 3. Mivel csökkent a költségünk (és talán a költségként elszámolandó iparűzési adónk is), valószínűleg növekedni fog a társasági adó összege. Ha pedig ez olyan évet érint, ahol még különadót is kellett fizetni, akkor ezt is át kell számolni. Mindezt szintén végig kell vezetni egy önellenőrzési folyamaton.Ha változások olyan nagyságrendűek, ami miatt esetleg az adott évi beszámolónk nem felel meg a számviteli törvénynek, akkor sajnos előfordulhat, hogy a mérleget, eredménykimutatás is újra el kell készíteni, és ismételten közzétenni.
   
 4. Ha nem önellenőrzés keretében dolgozunk, mert az Adóhatóság már elkészítette ezeket az adatokat, a befizetési kötelezettség akkor is fennáll.

Milyen fizetni való merülhet fel?

 • adóhiány
 • mulasztási bírság
 • késedelmi pótlék
 • önellenőrzési pótlék
 • közzétételi díjak
 • az utólagos munkák könyvelési és könyvvizsgálati díjai
 • ha ez a további évekre is kihat, akkor elindul újra a kör..

Mit tudunk tehát tenni? Át tudjuk nézni az elmúlt éveket és meg tudjuk vizsgálni, hogy tényleg piaci árakon dolgoztunk-e. Az adóhiányt és a mulasztási bírságot, valamint a késedelmi pótlék felét (mert ez pont a duplája az önellenőrzési pótlék összegének) megspórolhatjuk, ha benyújtjuk a megfelelő önellenőrzéseket.

Még egy tanács: a jövőbeli ügyleteit mindenképpen ELŐRE tervezze meg transzferár szempontból is, kérje ebben tanácsadó segítségét is– így minden évet nyugodtabban zárhat.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről