Garantált mulasztási bírság?!

kapcsolt-vallalkozasok-bejelentese

Még mindig vannak olyan vállalkozások, akiket meglepetésként ér ez a kötelezettség!

Tisztában van azzal, hogy az Adóhatóság bármikor 500.000 Ft-os mulasztási bírságot szabhat ki minden egyes kapcsolt vállalkozását érintően?

Olyan változás-bejelentési kötelezettségről van szó, ami  minden céget érint, amely rendelkezik kapcsolt vállalkozásokkal és velük bármilyen ügyletet köt.

Többször tapasztaltam az elmúlt hónapokban, hogy átfogó adóellenőrzésnél a kapcsolt vállalkozásokat érintően szinte ez az első kérdés, amit feltesznek a revizorok, hogy: "A kapcsolt vállalkozásokat érintő bejelentési kötelezettségeinek határidőben eleget tett az adózó?"

Sajnos abban az esetben, amikor nem tettek eleget ezeknek a feladatoknak a cégek, minden esetben kiszabásra került a mulasztási bírság - pl. két kapcsolt vállalkozás be nem jelentése esetén kétszer százezer forint, és ez ugye még jelentősen mérsékelt összegnek is tekinthető.

Milyen események idézhetik elő a mulasztási bírságot?

Ennek megállapításához először is tisztázzuk, milyen változásbejelentési kötelezettségekről beszélhetünk a kapcsolt vállalkozások esetében.

Az Art. (adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény) előírásai szerint a kapcsolt vállalkozással rendelkező adózók esetében:

 • az Art. 23.§. 4. bekezdésének b) pontja szerint az adózónak be kell jelentenie a kapcsolt vállalkozásnak minősülő másik személy nevét (elnevezését), székhelyét (telephelyét) és adóazonosító számát az első szerződéskötésüket követő 15 napon belül. 
 • 2012. január 1-től ez a rendelkezés kibővült, ez időponttól az adózónak a kapcsolt vállalkozási viszony megszűnését a megszűnést követő 15 napon belül szintén be kell jelentenie.
   
 • az Art. 17.§. 9. bekezdésének a) pontja szerint pedig a készpénzfizetés napjától számított 15 napon belül az állami adóhatósághoz a vevőnek, a szolgáltatás igénybe vevőjének - a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyek kivételével - be kell jelentenie a kapcsolt vállalkozások között létrejött, egymillió forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatást.

A bejelentési kötelezettségek elmulasztása esetén az adózó az Art. 172.§-ban foglaltak alapján a mulasztásonként 500.000 Ft-os bírsággal sújtható. Célszerű tehát a bejelentési kötelezettségek teljesítését ellenőrizni és – bár a mulasztási bírság kiszabása nem akadályozható meg – utólag is teljesíteni a bejelentéseket.

Hogyan kell megállapítani a kapcsolt vállalkozásokat?

A kapcsolt vállalkozások megállapítása bizonyos esetekben bonyolult és időigényes feladattá válthat, mert:

 • a jogszabályi definíció 2010.01.01-től változott: a közeli hozzátartozók tulajdoni illetve szavazati arányait össze kell számítani
 • a közvetett és közvetlen tulajdonosi arányokat is figyelembe kell venni
 • a belföldi és a külföldi kapcsolt vállalkozásokra egyaránt vonatkoznak a szabályozások
 • összetett a többségi befolyás fogalma, háttérjogszabályként a Ptk-t kell tanulmányozni

Mivel nemcsak a fenti mulasztási bírságok veszélye nőhet meg a kapcsolt vállalkozások helytelen felmérése esetén, hanem a társasági adó szokásos piaci ár elvének be nem tartásának kockázata, transzferár nyilvántartás hiánya miatti 2 millió Ft-os mulasztási bírság kockázata, és még egy sor rendelkezés megsértésének lehetősége más adónemekben, ha nem biztos az adózó a kapcsolt vállalkozásainak azonosításában, célszerű külső segítséget kérnie.

Kérdése merült fel? Telefonáljon, írjon e-mailt, szívesen segítünk!

Mobil: 06.70.619.29.21
E-mail: zsuzsa.lakatos@taxrevolutions.hu

 

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről