Évzáráshoz kapcsolódó transzferárazási feladatok

Évzáráshoz kapcsolódó transzferárazási feladatok

A 2019. üzleti év zárása egyre aktuálisabb feladat, amelynek keretében a kapcsolt vállalkozással vagy vállalkozásokkal rendelkező társaságoknak speciális teendőik is felmerülnek. Ez nem korlátozódik csupán a transzferár nyilvántartások határidőben történő elkészítésére, az tulajdonképpen inkább egy folyamatnak a végeredménye.

Annál is inkább tekintsünk el attól, hogy a transzferárazás csak nyilvántartás készítést jelent, mivel nem minden vállalkozásnak és nem minden kapcsolt vállalati tranzakció tekintetében szükséges a transzferár rendelet (32/2017. NGM rendelet) szerinti nyilvántartás, ugyanakkor minden érintett vállalkozásnak minden kapcsolt vállalati ügylete tekintetében be kell tartania a szokásos piaci ár elvét. Ezt az alábbi ábrával szemléltethetjük:

Folytatásért kattintson ide.

Amennyiben részletesebben is érdekel a transzferárazás témája, ajánlom figyelmedbe a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében 2020. április 7-én tartandó előadásomat >>Kapcsolt vállalkozások adózási feladatai, transzferár nyilvántartás készítési útmutató 2020.

Az előadás abban segít a hazai transzferárazásban érintett vállalkozásoknak, hogy átlátható képet kapjanak a kapcsolt vállalati viszony meghatározásáról, a kapcsolt vállalkozásokat érintő főbb kötelezettségekről, a piaci ár meghatározására szolgáló módszerekről, a transzferár nyilvántartási kötelezettségről, a megváltozott előírásokról, és fel tudjanak készülni arra, hogy a kötelezettségek teljesítése érdekében milyen adatokat kell tudniuk előállítani, biztosítani és összegyűjteni a megfelelő határidőben.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről