Ellenőrzött külföldi társaság fogalma

Ellenőrzött külföldi társaság

Előző blogbejegyzésemben egy új nyilvántartási kötelezettségről írtam, amely minden vállalkozást érinthet, aki ellenőrzött külföldi társaságnak ellenértéket fizet ki. A nyilvántartás hiánya 2 millió Ft-os bírsággal járhat.

Vajon az Ön vállalkozása érintett ebben a kötelezettségben?

Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, nézzük meg, hogy mely cégeket kell ellenőrzött külföldi társaságnak tekinteni. A külföldi szóhasználatban ezeket a társaságokat "controlled foreign company" (röviden "CFC") elnevezéssel illetik, de a köznyelvben gyakran hallhatjuk "offshore társaság" kifejezést is alkalmazni rájuk. A társasági adó törvény fogalmazza meg igen bonyolultan a CFC fogalmát, ez most igyekeztem egyszerűen átfogalmazni.

Ellenőrzött külföldi társaság (CFC) tehát egyrészt:
a) az a külföldi társaság, amelyben belföldi (magyar) illetőségű tényleges tulajdonos (10%-ot elérő tulajdoni hányaddal) van, vagy
b) az a külföldi társaság, amelynek az adóévben elért bevételei többségében magyarországi forrásból származnak.

Emellett bármely esetben akkor, ha a külföldi társaság által az adóévre fizetett (fizetendő) társasági adónak megfelelő adó nem éri el a 10%-ot vagy nulla vagy negatív adóalap miatt nem fizet társasági adónak megfelelő adót, bár eredménye pozitív.

Nem kell e rendelkezést alkalmazni, ha a külföldi társaság székhelye, illetősége az Európai Unió tagállamában, az OECD tagállamában vagy olyan államban van, amellyel Magyarországnak hatályos egyezménye van a kettős adóztatás elkerülésére és amely államban valódi gazdasági jelenléttel bír.

A jogszabály még további magyarázatokat fűz a definícióhoz, a teljes fogalmi magyarázat itt található meg.

Mi a lényeg tehát?

Ha olyan államban illetékes külföldi cégnek fizetünk, aki nem EU-tag és nincs Magyarországgal kettős adóztatást elkerülő egyezménye, akkor nézzük meg, hogy

  1. abban a cégben van-e magyar tulajdonos?
  2. annak a cégnek a bevételei adott évben többségében Mo-ról származik-e?
  3. az a cég fizet-e társasági adónak megfelelő adót legalább 10%-os mértékben és ha pozitív eredménye volt, fizetett-e társasági adót?

Nagyon fontos, hogy a tényleges tulajdonosok kivételével mindent nekünk kell bizonyítanunk!

Ezért, egy külföldi partnerrel való üzleti kapcsolat létrejöttekor javasolt nyilatkozatot kérnünk a külföldi partnertől azon információk tekintetében, amelyek a vállalkozás CFC–státuszát megalapozhatják (tulajdonosi viszonyok, Magyarországról származó bevétel stb.).

Ha egy ilyen (CFC) társaság nyújt bármilyen szolgáltatást egy magyar – akár kapcsolt, akár tőle teljesen független – társaságnak, a magyar társaság köteles a tranzakcióról nyilvántartás készíteni, ennek hiányában pedig 2 millió Ft-os mulasztási bírsággal sújtható.

A gyakorlatban problémát okoz az ellenőrzött külföldi társaság felmérése?
Szeretné a döntéshozónak jelezni a kockázatot, de nem tudja, hogyan?

Kérdezzen, és segítek!

 

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről