Dupla, tripla, … bírság a hatványon 2012!

Dupla, tripla, … bírság a hatványon 2012!

Tudta, hogy 2012-től a transzferár nyilvántartás hiánya miatt az Adóhatóság négyszeresen is büntetheti a vállalkozásokat? Sajnos a hír igaz

A transzferár dokumentációs kötelezettségekre vonatkozóan igen bonyolulttá vált a szabályozás, és ha ezeket az előírásokat valaki megszegi, a kiszabható bírság összege 2 millió forintig terjedhet – nyilvántartásonként!
Ismételt mulasztás esetén ez a bírság a duplájára nőhet, és ha valaki még ezután is hiányosságokat hagy a nyilvántartásaiban, akkor az első ízben kiszabott bírság négyszeresét is a nyakába kaphatja.

Mik lehetnek ezek a hiányosságok? A legfontosabb és legelső teendőnk azt ellenőrizni, hogy megvan-e minden ügyletünkre a dokumentáció, egészen 5 évre visszamenőleg. Ha nem készült el a dokumentáció, akkor egy olyan területet hagyunk nyitva, amellyel az ellenőrnek dolgoznia sem kell, és máris elszaladhat a bírság összege több millió forintig is. Azonban biztos benne, hogy minden kapcsolt ügylet eszébe jutott? Gondoljon pl. a know-how igénybevételére vagy az anyavállalati képviselő repülőjegyének átszámlázására..

Ha az ügyletek teljes körű felmérését elvégezte és mindegyikre elkészült a nyilvántartás, a következő fontos ellenőrzési lépés, hogy minden szükséges információt tartalmaz-e? Ha nekiállunk vacsorát készíteni és a receptben szereplő hozzávalókból egy-két elemet kihagyunk, lehet, hogy a vacsoránk elkészül, de vajon ízletes és ehető is lesz?

Néhány fontos hozzávaló a transzferár dokumentációnkhoz, amit semmiképpen se felejtsünk el, ha mulasztási bírság-mentes „estét” szeretnénk:

  • kapcsolt vállalkozások székhelye, adószáma
  • szerződés kelte, időbeli hatálya
  • szerződés pontos tárgya
  • összehasonlító adatok forrása
  • választott módszer megnevezése
  • dokumentáció elkészítésének időpontja

Ne felejtsük el, ha odafigyelünk pl. a fenti apróságokra, lehet, hogy százezreket takarítunk meg vállalkozásunk pénztárcájának.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről