Transzferár fogalma

Transzferár fogalmaA transzfer valaminek az áthelyezését, átvitelét jelenti egyik helyről a másikra. Ezt lehet fizikai értelemben is (pl. áruszállítás, személyszállítás), illetve virtuálisan is (pl. tudás, információ, szolgáltatás) megvalósítani.

Ha ez a transzfer olyan vállalkozások vagy személyek, intézmények között történik, amelyek nem függetlenek egymástól (lásd kapcsolt vállalkozások), akkor ennek kiemelt jelentősége van. Miért?

Egyrészt azért, mert a különböző országokban igen eltérő az adóterhelés mértéke. Másrészt pedig azért, mert az egyes szereplők adóalapja (adózás előtti eredménye) lehet pozitív, negatív vagy nulla. Így a piaci szereplőknek lehetőségük van arra, hogy ha nem függetlenek, ezt az adóalapot egymás közötti ügyleteikkel módosítsák.

Ezt nevezhetjük adó optimalizálásnak is, de mivel ez az adott államnak adóbevétel kiesést is jelenthet, nagy figyelmet fordítanak rá a különböző Adóhatóságok.

A transzferár pedig azt az árat jelenti, amilyen áron a nem független felek egymás között alkalmaznak.

A transzferár gyakran eltérhet a szokásos piaci ártól, ez viszont nehézségeket jelenthet. Például egy ellenőrzés esetén nem fogadják el a transzferárat, és utólag ármódosításra kötelezhetnek, annak minden következményével együtt (pl. adóhiány befizetése, mulasztási bírság, késedelmi pótlék).