Iparűzési adó szabályai

Iparűzési adó szabályai

A helyi iparűzési adót szabályozó, helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény az elmúlt években több alkalommal változott, az adó kiszámítása több ponton is összetettebbé vált. Az Adó Online oldalán megjelent cikksorozatunk célja, hogy a helyi iparűzési adó szövevényes rendszerét átláthatóbbá és követhetőbbé tegyük.

Az iparűzésiadó-fizetési és -bevallási kötelezettség gyakorlatilag minden olyan személyt, illetve szervezetet érint, amely Magyarország területén vállalkozási tevékenységet folytat. Az adó kiszámításának és dokumentálásának megértése fontos, mert az önkormányzati adóellenőrzés ugyanolyan eséllyel előfordulhat egy vállalkozásnál, mint az állami adóhatósági vizsgálat.

A szabályok vizsgálata során kitérünk a kapcsolt vállalkozások közötti adóalap megosztás lényegére és számítására is, melyre - a közelgő adófeltöltés miatt - fontos felkészülni, és érintheti mindazon vállalkozásokat, akiket a transzferárazás is érint.

Miről szólnak a cikksorozat egyes részei? 

1. rész: Bemutattuk az adónem lényegét, és emellett szó volt arról, hogy mit jelent az állandó és ideiglenes iparűzési tevékenység, kik válnak az iparűzési adó alanyává, mikor keletkezik, és mikor szűnik meg az adókötelezettség.

2. rész: Az iparűzési adó alapjának meghatározását és a kapcsolódó fogalmakat kezdtük el bemutatni.

3. rész: Az adóalap megosztásának részlet szabályait kezdtük el górcső alá venni.

4. rész: Az iparűzési adó alapjának további megosztási szabályaival folytattuk,  és megvizsgáltuk az adóalap egyszerűsített meghatározásának módját is.

5. rész: Az önkormányzat által nyújtható adómentességeket és adókedvezményeket néztük meg, kiemelt tekintettel a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentességre, és áttekintettük az adó mértékét, valamint az adó csökkentési lehetőségeit.

6. rész: Az adóelőleg megállapításáról, az adó bevallásáról és az adó megfizetéséről volt szó ebben a részben.

A felmerülő kérdéseit felteheti weboldalunkon található elérhetőségeken és a Kapcsolat menüponton keresztül.
 
Kép: Image courtesy of adamr at FreeDigitalPhotos.net

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről