Várható könnyítés a transzferárazásban

Várható könnyítés a transzferárazásban

A 2014. június 12-én az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/264. számú törvényjavaslat elfogadása esetén némi könnyítés várható a szokásos piaci ármegállapítás szabályaival kapcsolatosan. 

Az 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és osztalékadóról 18.§. tartalmazza a szokásos piaci ár alkalmazásával kapcsolatos fő szabályokat. A törvényjavaslat a 18.§. (3) bekezdését kívánja módosítani a következők szerint:

"Az (1)-(2) és (4) bekezdésben foglaltakat nem kell alkalmaznia
a)...
b) az adózónak az állam, vagy hеlуi önkormányzat részére történő, jogszabályban meghatározott kötelezettségen alapuló juttatás (ideértveаberuházás átadását is) esetében."

A fentiek szerint tehát a jövőben várhatóan nem kell a szokásos piaci ártól eltérő ár miatt módosítani az adózás előtti eredményt, illetve nem kell megállapítani a szokásos piaci árat, ha az adózó a számára jogszabályban előírt kötelezettséget teljesít az állam vagy a helyi önkormányzat részére. Mindez arra az esetre is vonatkozna, ha a jogszabály beruházásnak a fentiekben említettek részére történő átadásáról rendelkezik. Vélhetően ilyen esetben transzferár nyilvántartási kötelezettség sem lép fel.

A törvényjavaslatra vonatkozóan 2014. július 2-án nyújtották be az előterjesztői tájékoztatót, az elfogadása tehát még folyamatban van. Új információk esetén természetesen hírt adunk a hatályba lépő változásokról.

Forrás

Kép: Image courtesy of hywards / FreeDigitalPhotos.net

 

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről