ADÓTIPP: Bölcsőde, családi napközi díjának elszámolása adómentesen

Bölcsőde adómentesen

Tudta, hogy a munkáltatója adómentesen elszámolhatja a gyermekének bölcsődei, családi napközi díját?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 1. számú mellékletének 8.6. pontja a) és c) alpontjaiban foglaltak alapján a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott

„a) a gyermeknek vagy rá tekintettel más magánszemélynek a közoktatásról szóló törvény, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény vagy a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény alapján, a hallgatónak a felsőoktatásról szóló törvény alapján nem pénzben biztosított ellátás; …

c) bölcsődei szolgáltatás;”

Tehát adómentes juttatásnak tekinthető az, ha a munkáltató a szolgáltatás vásárlásáról a nevére szóló számla ellenében megtéríti a magánszemély által megelőlegezett összeget vagy pedig egy bizonyos összeget átad a magánszemélynek azzal, hogy a szolgáltatás vásárlásáról a nevére szóló számlával egy adott időpontig számoljon el.

A munkáltató nem csak a munkavállalóját részesítheti ilyen juttatásban, hanem a gyermek másik szülőjét, vagyis a munkavállaló házastársát, élettársát is.

A bölcsőde a családban nevelkedő 3 éven aluli gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézmény, ahol a gyermek a 4. életévének betöltését követő augusztus 31-éig nevelhető, ha testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre.

A bölcsöde további szolgáltatásokat (például játszócsoportot, időszakos gyermekfelügyelet, gyermekhotel, egyéb, gyermeknevelést segítő szolgáltatás) pedig a gyermek 6. életévének betöltéséig nyújthat, így az ezen életkorig ingyenesen vagy kedvezményesen nyújtott bölcsődei szolgáltatások minősülhetnek adómentesnek.

A természetben adott juttatások a számviteli törvény szerint személyi jellegű egyéb kifizetésnek tekinthetők, és a társasági adóról szóló törvény szerint pedig a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségként, ráfordításként vehetők figyelembe.

Forrás:
http://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/bolcsodei_szolgaltatas_csaladi_napkozi.html

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről